We stellen u een aangename "QR-code wandeling" voor. Tijdens die wandeling hebt u de gelegenheid om een zeventigtal codes met uw smartphone te scannen en oude foto's van de plaats waarop u zich bevindt te bewonderen... maar lang geleden! Sommige plekken zijn zo goed als niet veranderd terwijl andere foto's een omgeving tonen die volledig anders is. Sommige foto's kunnen bepaalde emoties uitlokken, zelfs bij wie Rode in een ver verleden niet gekend heeft.

WIE ZIT ACHTER DIT PROJECT?

Dit project is een vrijwillig burgerinitiatief dat door de gemeente Sint-Genesius-Rode is ondersteund.


Hebben deelgenomen aan dit project:


Pierre-Yves Bouvy - Webmaster, coördinator en redacteur/vertaler

Nicolas Carlier - Advies over de inhoud 
Pierre Depessemier - Beeldmateriaal, documentatie

Pierre Rolin - Beeldmateriaal

Alain Swaelens - Redacteur, documentatie
Roland Swalens - Beeldmateriaal

Didier Vandenbosch - Contact drukkerij Cousto

Daisy Vandiest - Documentatie
Eddy Vannerom - Beeldmateriaal, redacteur


Dit project is noch politiek, noch communautair gekleurd. De bedoeling is onze gemeente op een ludieke manier beter te leren kennen en de anciens hun herinneringen te laten delen.

HOE BEREID IK MIJN WANDELING VOOR?

Eerst en vooral, zorg ervoor dat je :


  1. Een geconnecteerd mobiel toestel meebrengt. Dit kan een gewone smartphone zijn maar ook een tablet met een data-abonnement.

  2. Vervolgens moet u in staat zijn om QR-codes te scannen.
    - iOS-toestel: dit kan eenvoudig met de fototoestelfunctie.
    - Android: enkel de laatste versies van Android hebben die functie ingebouwd. Om toegang tot de scanner te hebben dient u het bovenste menu van uw toestel te laten scrollen en openen om het hiernaast aangeduide icoontje te vinden.

  3. Lukt het niet? Dan kunt u een gewone barcode scanner installeren zoals de app "QR Code No Ads" voor Android.

  4. Tenslotte moet uw toestel goed geladen zijn zodat u van alle afbeeldingen tot het einde van de wandeling kunt genieten.

BELANGRIJKE AFSPRAKEN

Wees voorzichtig. De straten zijn geen speelpleinen. Laat u door het gebruik van uw toestel van het verkeer niet afleiden

 

Blijf op het openbaar domein : begeef je nooit op privé-domein zoals opritten, tuinen, privéwegen...

 

Heb respect voor de bewoners. Wees discreet : maak geen onnodig lawaai in de straten, kijk niet door de ramen en bel niet aan hun deur om extra informatie over de geschiedenis van hun verblijfplaats te vragen.

HOE GAAT U TEWERK?

Op de volgende pagina zijn er een aantal parcours voorgesteld. U bent uiteraard vrij om een ander parcours te volgen. Deze parcours zijn onder de vorm van een lus voorzien. Het betekent dat, op het einde ervan, u terug op het startpunt komt ongeacht waar u begonnen bent. Deze wandeling doet u best te voet of per fiets afhankelijk van het gekozen parcours.

 

Op verschillende plaatsen van het openbaar domein zijn er borden (zoals hiernaast getoond voorbeeld) opgehangen. Voor elke stap van het parcours kunt u op het op de volgende pagina gegeven positie-icoontje klikken om met de mogelijk ingebouwde GPS van uw toestel op de exacte locatie te gaan. Maar u kunt ook in de straat zelf zoeken, wat snel een leuk familiaal spelletje kan worden. Zodra u een bord gevonden hebt volstaat het om de code te scannen en de aangegeven weblink te volgen om in de tijd te reizen. Het is niet nodig om van dichtbij te scannen : de QR-codes zijn groot genog en reageren tot 1 meter afstand, wat voor de kinderen handig is.

 

Doe de test met het bord hiernaast.

NU BEGINT HET VERHAAL...

Is het gelukt? Dan bent u klaar!

Vergeet niet om eventueel iets mee te nemen om onderweg te drinken.