Cimorné? Wat is dat?

Door Christian Nekkebroeck

Aan aandachtige Rodenaren is het wellicht al opgevallen dat een groot aantal oudere woningen in onze gemeente een “glaskorrel” gevel hebben.

Dat is ook zo, wij vermoeden dat de Brouwerij Rodea de aanzet was om dergelijke gevel bekleding ook toe te passen op vele woningen in Rode. De correcte naam van deze toepassing is Cimorné. Het was een uitvinding van een Waalse stukadoor Pierre Pétroons ontwikkelt aan het eind van de jaren 1920. Het is een gevel bepleistering op basis van een cementmortel, waarin glasafval werd verwerkt. Het werd zowel gebruikt voor nieuwbouw als voor de  renovatie van bestaande woningen. Georges Pays uit l’Hermite-Eigenbrakel (Stukadoor bedrijf Pays was zakenpartner van Pétroons) beklede een groot aantal woningen in onze gemeente. Blijkbaar was de applicatietechniek niet zo eenvoudig: de glasfragmenten werden met de hand tegen een natte cementmortel gegooid.

De bekleding van Brouwerij Rodea bestond uit groene en donkergroene mosaïverre. In het algemeen werden de vensteromlijstingen en andere decoratieve vlakken van elkaar gescheiden door stroken marbriet of marmoriet. Vele Rodenaren dachten dat de glaskorrels afkomstig waren van de Brouwerij (oude gemalen flessen) maar dit was niet het geval, het gebruikte glas was een in de massa gekleurd opaalglas,  afkomstig uit de glasfabrieken.

Lindestraat, 109  in 2010 - Foto: Eddy Vannerom

Lindestraat, 42 in 2010 - Bron: beeldbank.onroerenderfgoed.be

Voormalige café van de brouwerij, met dezefde gevelbekleding

Koningsplein, 19  in 2010 - Bron: beeldbank.onroerenderfgoed.be

Detail gevel Koningsplein, 19  - Foto: Pierre-Yves Bovuy

Koningsplein, 19 in 2010 - Bron: beeldbank.onroerenderfgoed.be

De lokale Socialistische Partij werd in dit huis gesticht.

Er is op heden nog weinig kennis over de toepassing van cimorné. Het is in elk geval een duurzaam product, deze gebouwen bestaan al 100 jaar!