Welkom op de site over een ver verleden van Sint-Genesius-Rode. Deze website is door enkele Rodenaren gemaakt. Aan de hand van oude postkaarten en foto's bieden zij u een nostalgische terugblik van onze gemeente. Uiteraard kan dit verder worden uitgebreid door iedereen om getuigenissen, leuke verhalen, beeldmateriaal... te delen. (zie mailadres helemaal onderaan). Tevens is het belangrijk dat de site voor iedereen leerrijk en aantrekkelijk blijkt. Om de kwaliteit van de inhoud te blijven garanderen behouden de beheerders zich het recht voor een keuze te maken wat gepubliceerd zal worden.


We wensen u een aangenaam bezoek in het verleden.

Source : Pierre Depessemier

Een woordje uitleg over de gemeente

De  naam Rode wordt al in de 12de en 13de eeuw vermeld. In 1141 is· er sprake van Roda, andere schrijfwijzen waren Roede, Roo, Rho, Rhoo, Roe...

Deze plaatsnaam betekent een·gerode, gerooide plaats in een bebost gebied, waaruit onze streek bestond. De naam van de heilige Genesius werd er rond de 16de eeuw aan toegevoegd om onze gemeente te onderscheiden van andere plaatsnamen met dezelfde stam (Sint-Agatha-Rode, Sint-Brixius- Rode, etc..) Het ontstaan van de gemeente hangt dus nauw samen met de strijd tegen de natuur en tegen het woud, waarvan een deel werd “vruchtbaar” gemaakt. De gemeente heeft een oppervlakte van 2.277 hectare en maakt deel uit van de provincie Vlaams-Brabant.

 

Rode maakt landschappelijk deel uit van het heuvelachtige en beboste gebied tussen Zenne en Zoniën. Het is een zeer groene gemeente, ook omdat Rode een aanzienlijk deel van het Zoniënwoud op zijn grondgebied heeft.

 

Over Sint Genesius


De  patroonheilige van Rode, Sint Genesius was een Hofnar aan het Hof van de Romeinse keizer Diocletianus (circa 300 na). Aan het hof van de keizer werden stukken opgevoerd om de christenen belachelijk te maken. Genesius was de sterspeler die de christenen het best kon  imiteren.  Ondertussen was hij stiekem al zelf christen geworden. Genesius kon zijn dubbele rol niet blijven spelen. Diocletianus liet      hem folteren, in de hoop  dat  hij nog  van mening  zou       veranderen, maar Genesius volhardde. Op 25 augustus  285 werd hij  onthoofd. Genesius is de patroonheilige van de kunstenaars, acteurs, kortom, een naam in de toneelwereld en in de literatuur.