Bekende Rodenaren

Mensen met iets speciaals

Tekst geschreven door: Alain Swaelens

Bronnen:

  • De Geschiedenis van Sint-Genesius-Rode

  • Verschillende andere Rodenaren en eigen kennis van uw redacteur.

Nota van de redacteur:

Deze lijst is uiteraard niet volledig, alhoewel ik als rasechte Rodenaar mijn best gedaan heb.  We worden eveneens niet verondersteld over nog actieve politici te schrijven om onze neutraliteit te vrijwaren.

Alain Swaelens (1960-2022)

"Bekende Rodenaren" was de laatste bijdrage van Alain Swaelens (1960-2022) voor Rodevroeger.be. Hij overleed kort daarna op veel te jonge leeftijd.

Zijn jeugd bracht hij door in de Hoek. Als jongeman was Alain lid van de lokale kaatsclub “Bal D’or”. Na zijn studies als informaticus ging hij werken bij Philips, vervolgens bij Electrolux en Vanden Borre. Zijn werk nam een belangrijke plaats in zijn leven, voor zijn job vertoefde hij ook veel in het buitenland.

Alain had wel veel hobby’s : was lid van een fotografieclub en hij schreef ook artikels voor de lokale krantuitgaven. Hij ging wekelijks tennissen, squashen, vissen en stond regelmatig op de surfplank. Maar we vermoeden dat zijn grootste passie nog altijd op vier wielen stond.

Met heimwee sprak hij over zijn oldtimer Porsche 928 waarmee hij samen met zijn zoon deelnam aan rally’s. En hoewel de Porsche te pas en te onpas in panne stond, had hij veel hartzeer om hem van de hand te doen.

Met de tijd maakte zijn hobby’s natuurlijk plaats voor de hobby’s van zijn kinderen en kleinkinderen.

Alain was een rasechte Rodenaar, hij kende veel mensen en ook het omgekeerde, met passie praatte  en schreef hij over zijn Gemeente, wij zullen hem missen…hij verdient zeker zijn plaats bij de Bekende Rodenaars.

Willem Savenberg (1919-2007)

Willem werd geboren in 1919 en begon in 1939 als onderwijzer.  Hij werd in 1950 onderwijzer in de gemeentelijke school Wauterbos.  Hij was ook enkele jaren directeur van de beenhouwersschool in Anderlecht-Kuregem.  Willem was schepen van Rode van 1970 tot 1988.


Hij was ook de man achter vele onvertaalbare straatnamen zoals bvb Roesbunder, Bezembinderstraat,  Mulderstraat, …


Hij schreef talrijke gedichten, toneelstukken, enz…


Willem overleed in 2007 op 87-jarige leeftijd.

Nonkel Wim en Het Kinderuur

Mooi om te zien is dat het kinderuur een grote familie is gebleven en dat de pioniers verder leven in de harten van 'hun kinderen'.

Dit aandenken bevindt zich in het “Vredespad” tussen de Kerkstraat en de Gemeentehuislaan. Een absoluut hoogtepunt in de rijke geschiedenis van de gerenommeerde vereniging. Meer dan 70 jaar na zijn ontstaan is 'the spirit' van Willem Savenberg nog steeds springlevend en zijn de Sinterklaasvoorstellingen in een mum van tijd uitverkocht. Uniek is dat de opvolging steeds verzekerd is gebleven en verschillende generaties samen blijven genieten van wat nog komen zal. 


Willem was ook zeer actief als lid van de toneelkring “De Boskanters”.


Voor veel meer informatie over Het Kinderuur verwijzen wij u graag door naar de website van het kinderuur.


De huidige voorzitter van Het Kinderuur is "meester" David Maes.

Meester David

Fred Vanderlinden

Beter bekend als Meester Fred.

Multitasker: muzikant, theater en filmmaker, oud leraar op de Wauterbos, tennisleraar bij de VTV en lid van de Vlaamse stemmencommissie voor het inspreken van boeken. 

Als kind was Fred al gepassioneerd door muziek. Zijn DNA kwam hoofdzakelijk  van zijn grootvader zaliger - een Nederlander - koster in de kerk, die zong in het kerkkoor en bespeelde heel wat instrumenten.

Fred zijn verhaal begint boven de schoenwinkel van zijn ouders in het dorp van Rode, rechtover het meisjesschool OLV. De bijnaam van zijn vader was “den Blok” omdat hij ook houten blokken vervaardigde.

Met een open venster, deed Fred van op zijn kamer optredens op zijn drumstel voor de meisjes van het OLV, toen nog uitsluitend een meisjes school.

Door al dat gedrum werd hij opgemerkt door de fanfare “Wel doen en laten zeggen”. Eerst nog muziekschool in Rode, nadien ging hij naar de academie in Alsemberg. Uit “Wel doen en laten zeggen” groeide de groep “Gognio Brass” (zie rubriek Gognio band) waar hij ook deel van uitmaakte.

In 1975 speelde hij de klein trommelaar tgv de kerstconcerten met als zanger Koen Wauters.

Als radio commentator bij verschillende radiostations waaronder Radio Ro, had hij ervaring opgedaan als geluidsman. In deze hoedanigheid werd hij gevraagd bij de theatergroep “ De Boskanters”, waar hij tussendoor ook figureerde als toneelspeler.

Na Willem Savenbergh en Jan Vanobberghen werd Fred voorzitter van het Kinderuur. Dit voorzitterschap is ondertussen in handen van een jongere ploeg, maar Fred blijft nog wel de regisseur, klank en sounddesigner, zijn favoriete bezigheid: de kinderen en hun familie een onvergetelijk moment bezorgen.

Laat de magie maar werken!!!

Pierre Belen (✞)

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij actief om een weerstandscel op te richten in Rode.  Hij werd in augustus 1942 echter opgepakt door de Gestapo, wekenlang ondervraagt en meer dan 100 dagen in isolatie opgesloten in erbarmelijke omstandigheden in de gevangenis van Sint-Gillis.

In november 1942 werd hij gedeporteerd naar Duitsland en onderging hele zware en pijnlijke tijden. Hij slaagde erin, als elektrieker, een radio te maken om toch weer contact met de buitenwereld te hebben, maar door een zware aanval van de Russen ging dit niet door zoals gepland.  Hij werd na een 6-daagse sneeuwtocht naar Neisse en daarna met de trein overgebracht naar Buchenwald. Hij verbleef daar tot 10 april 1945.  Na een onmenselijke tocht, tijdens dewelke velen omkwamen, kwam hij na 3 jaar eindelijk opnieuw in Rode terecht, waar hij feestelijk onthaald werd.

Pierre Belen had vroeger een “electronica-winkel” op de hoek van de Nieuwstraat en de Terheydestraat, aan het Klein Luik, waarna hij verhuisde naar het centrum van Rode, aan de Kerk in de bocht van de Stationsstraat, waar daarna het Gordelkantoor van BLOSO was en nog later de CM.

Pierre Belen en VDB jaren 50

Rodenaren - met Pierre Belen - op reis naar Lourdes

Chopper (Willy Vanderdeelen)(✞)

Een bijzondere hulde aan Willy Vanderdeelen, met lengtes voorsprong supporter nr. 1 van La Rhodienne.

Een joviale, aimabel en schalkse kerel die bijzonder belezen was en een uitstekend geheugen had. Dag in dag uit kon hij zijn favoriete boeken verslinden, zelfs bij herhaling. Onder het mom van een nooit aflatende en enthousiaste voetbalfan, ging er iemand schuil die een onmetelijke kennis bezat over wetenschap, wiskunde, astrologie, fysica, geschiedenis...



Zowel de eerste ploeg als de jeugd, waar hij ook regelmatig mee op buitenlandse tornooien ging: hij was overal mee. Hij was een levende voetbalencyclopedie en wist zowat elk voetbalterrein in België liggen.

Hij was van opleiding Technisch Ingenieur (aan de Industriële Hogeschool in Brussel) en 'een dikke man' geweest bij Siemens. Als de andere ingenieurs het niet meer konden oplossen, kwamen ze bij Chopper terecht.

Er zijn zoveel anekdotes zoals die ene keer, een wedstrijd van Rhodienne op Overijse. Chopper was na de match niet te vinden. De andere fans en de ploeg dan maar naar huis... komen ze hem tegen in Hoeilaart. Hij had de tweede helft niet meer durven kijken (zo slecht dat ze speelden) en was dan maar naar huis beginnen stappen (en dat kon hij heel snel).

Willy heeft zijn liefde voor La Rhodienne meegekregen van zijn vader Toine die zelf jarenlang speelde en supporterde voor de club. Eerst in de Kerkstraat, dan in de Bosstraat en daarna aan de Wauterbos. Hij was ooit doelman geweest bij de miniemen. Hij woonde jarenlang aan het station van Sint-Genesius-Rode. Willy heeft zijn bijnaam 'Chopper' in feite overgenomen van zijn vader die in zijn jeugd in de toppen van de bomen ging kruipen (om de bomen te “choppen”).

Een intelligente persoonlijkheid met het hart op de juiste plaats.

Voetbalclub La Rhodienne was zijn tweede thuishaven, iedereen hield van 'Chopper' en hij kon supporteren voor zijn ploeg, zoals alleen hij dat kon. Sommigen beweren dat hij tijdens een match dikwijls meer kilometers aflegde dan de spelers… Tot zijn laatste zucht droeg hij zijn club in zijn hart (meer dan 60 jaar, wat ongezien is). Hij is 77 jaar oud geworden.

Susse (Frans) De Gelas (1928-2004)

In 1999 werd hij uitgeroepen tot Sportpersoonlijkheid van de eeuw van Rode. Een titel die hij deelde met wijlen wielerlegende Jan Engels (“de Krol”).

Susse De Gelas was een geboren en getogen Rodenaar. Zijn sportieve aard kreeg hij van zijn vader. Zijn bijnaam, 'Susse Snel', erfde hij van zijn vader Pie (“Snel”) De Gelas die in 1925 Belgisch kampioen op de piste werd.

Op zijn zestiende speelde Susse voor het eerst voetbal bij Sporting Club Anderlecht. In deze periode speelde hij 232 wedstrijden, scoorde 28 doelpunten en werd hij zesmaal kampioen. In zijn meer dan tien jaar durende carrière bij deze ploeg werd hij ook vier keer geselecteerd voor het nationale elftal.  Hij was voornamelijk gekend als aanvallend middenvelder.

Na zijn huwelijk met Yvonne De Pauw opende hij eind jaren veertig in De Hoek een slagerij. Die hield hij draaiende tot begin de jaren negentig. Deze slagerij bevond zich rechtover de Sint-Barbara-kerk van De Hoek.

In de jaren ’70 speelde hij ook kaatsbal (balle pelotte) bij de “Balle d’Or” bij de reserven.

Susse in 1951

“Maaneke” (Julien Sergeys) (✞)

“Maaneke” is vele jaren lang agent/inspecteur geweest bij de politie van Rode.  Hij heeft jarenlang op z’n motor zijn functie uitgeoefend.  Het was een hele toffe man, zolang je niks verkeerds deed want hij kon zich behoorlijk kwaad maken.

Omdat het politiekorps in Rode niet zo groot was (je had toendertijd bovendien ook nog de rijkswacht), waren de agenten dikwijls bekende rodenaren. Omdat Maaneke één van de weinige agenten met de motor waren, genoot hij veel aanzien.

Velen die Julien gekend hebben, herinneren zich met zijn bijnaam, maar weinigen weten vanwaar die eigenlijk kwam.  De bijnaam kwam er doordat zijn moeder (Maria Janssens) hem “Maaneke”  toeriep wanneer ze hem aan de schoolpoort ging ophalen.

Julien was DE oprichter en stichter van de wielertoeristen van de Hoek in 1973, samen met zijn vriend Henri Steenhouwer “Stella” die Voorzitter werd. Julien werd en bleef secretaris tot 1980. Door zijn initiatieven en beslissingen werd de basis van de WTC gelegd. Het was ook de periode van de opmars van het wielertoerisme in Vlaanderen.

In het beroepsleven was hij politieagent in Rode, een beroep dat hij tot zijn pensioen uitoefende. Hij was één van de weinig gemotoriseerde agenten.  Veel boetes heeft hij niet uitgeschreven, met een kwade blik en wat “onder je voeten krijgen” wees hij op je fouten; het was voldoende, vele dorpsgenoten waren onder de indruk.

In de omgang en uiteraard bij pot en pint, was hij een zeer toffe kerel, niet op zijn tong gevallen en kon moeiteloos “oneliners” uit zijn mouw schudden.

Het leven heeft hem niet gespaard van enkele zware tegenslagen die hij  blijkbaar niet te boven kwam.

Julien verbleef de laatste jaren van zijn leven in het rusthuis de Groene Linde waar hij ook overleed.

De laatste keer dat ik hem ontmoette vroeg ik hem of hij mij nog herkende. Zijn antwoord was:  “neen, maar ik denk wel dat je veel op café zit..”

Dergelijke opmerking had ik van Julien verwacht, zo zal hij in mijn memorie blijven verder leven. Van de stichtende WTC leden blijft enkel Pol Vankeerberghen nog over…. (anno 2022).


Volgens tekst van Pierre Depessemier

Piet Theys (✞)

In feite waren in Rode twee bekende Piet(en) Theys.

 

Piet, de oudste zoon van Constant Theys werd in de Hoek geboren en verhuisde naar Alsemberg.

Ook schrijver, toneelspeler, verhalenschrijver, dichter, cursiefjes... Piet was ook een tijd radio-sportjournalist (voetbal, Ronde van Frankrijk, Olympische Spelen, …), en won verschillende prijzen omwille van zijn vernieuwende aanpak.  De bekende Jan Wauters nam van Piet de fakkel over.

Hij was ook een grote gangmaker van de massasport in Vlaanderen en werd voorzitter van de Hoge Raad voor Lichamelijke Opvoeding en Sport in Nationale!

Piet Theys en Fred Debruyne - Foto: Hgwb

Piet Theys en Rik Van Looy
Foto: Anne Deras

De andere Piet, zoon van Henri Theys, broer van Constant, (dus neef van Piet-journalist) deed het in de andere richting: hij werd geboren in Alsemberg en verhuisde naar de Termeulenstraat in Rode.

Quasi zijn ganse loopbaan werkte hij bij de Gemeente Ukkel. Piet was echt een duizendpoot. Als vertegenwoordiger van VTB/VAB organiseerde hij een brede waaier van activiteiten zoals: reisleider,  wandelingen, wandelzoektochten, dia-avonden, quiztornooien. Piet nam ook de theoretische proeven af voor het bekomen van een rijbewijs en begon later een autorijschool. Hij was de bezieler van rallyclub “De Witte” die eerst gevestigd was in De Kroon bij De Witte in Tenbroek, en later in de “ Balle d’Or” in de Hoek. Tussendoor nog even secretaris van voetbalclub SV Alsemberg en voetbalscheidsrechter. Piet schopte het tot lijnrechter in Nationale!

Clouseau – Koen en Kris Wauters, Bob Savenberg, Dr Geert Hanssens

Koen Maria Gaston Wauters werd geboren op 17 september 1967 te Halle. Samen met zijn drie broers (Wim, Ludo en Kris) en twee zussen (Lieve en Veerle) groeide hij op in Sint-Genesius-Rode. Als kind was Koen dol op voetballen. Een carrière als profvoetballer zat er niet in (hoewel Johan Boskamp hem in de jaren 70 naar de jeugd van RWDM wilde halen), omdat Koen problemen kreeg met zijn knie.

In 1984 kwamen Koen en broer Kris bij de groep Clouseau van Bob Savenberg en werd Koen het boegbeeld van de groep. Het allereerste grote optreden van Clouseau vond plaats op Marktrock in 1987. Hun eerste single was “Brandweer”. In 1989 brak de groep door met de single “Anne”.

"Anne" werd geschreven door Geert Hanssens, die smoorverliefd was op een meisje met dezelfde naam.

De echte 'Clouseaumania'; in 1991 werd de groep door de BRTN uitgekozen om België te vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival met het lied “Geef het op”. Clouseau eindigde op de zestiende plaats.

Samen met Tom Barman was Koen in 2006 een van de hoofdorganisatoren van de 0110-concerten voor verdraagzaamheid.

Toen VTM in 1989 werd opgericht werd Koen daar presentator. Hij presenteerde er onder meer programma's als: De Super 50, Familieraad, Kriebels, Binnen zonder Bellen, Wedden dat?, 1 tegen 100, Moeders & dochters, Alles moet weg, K2 zoekt K3 (met Gerard Joling), My name is Michael (met Nicolette van Dam), De juiste prijs, Wauters vs. Waes, Project K en Belgium's Got Talent (met Laura Tesoro).

Daarnaast werd Koen samen met zijn broer Kris het gezicht van Idool. Tevens presenteerde hij X-factor.

Kris Wauters was jurylid in dat programma. Hij is nu ook te zien als jurylid in The Voice van Vlaanderen.

Koen Wauters speelde mee in de Nederlandse “Gooische Vrouwen”-film. Eerder was hij te zien in “My Blue Heaven” uit 1990 en “Intensive Care” uit 1992. Hij heeft de begin-generiek van VTM-televisieserie “Familie” van halverwege het 10de seizoen tot het 15de seizoen en van het 16de tot het 18de seizoen ingezongen.

 

Zus Veerle heeft enkele uitzonderlijke keren ook meegezongen op TV, maar ze houdt er helemaal niet van om in de belangstelling te staan.

Het is toch heel mooi om te zien dat Koen en Kris na zovele jaren (sedert 1987 tot op heden) zo prachtig samenwerken: zij hebben geen woorden meer nodig om elkaar te begrijpen...

 

Over Clouseau zelf gaan we hier niet meer schrijven : iedereen kent de meeste van hun liedjes wel!

Puck Algoet (Celine Vandewijer)

Was getrouwd met Georges Algoet, en is jarenlang burgemeester van Rode geweest.  Ze was bijzonder populair bij de Vlaamse bevolking.


Georges Algoet was cabinetchef van Minister en (gewezen Premier) Paul Van den Boeynants.

Puck met Georges Algoet

Puck Algoet

Petit Cowboy (Leon Herremans) (✞)

Jarenlang onderwijzer geweest in de Gemeentelijke lagere school Wauterbos.

Kwam vroeger met de moto naar de Wauterbos, was nogal klein van gestalte en had meestal een hoed op.  Was streng maar rechtvaardig.  Indien het echt de spuigaten uitliep, dan vloog er wel eens een stuk krijt of zelfs een bordveger door de lucht richting hoofd van de stouterik…

Burgemeesterke (Roland Swalens)

Roland heeft jarenlang gewerkt in het zwembad, is een fervent wielertoerist en wandelaar.

Hij heeft zijn bijnaam “burgemeester” gekregen toen hij klein was (6-7 jaar) en hij met wat vrienden voetbalde op wat nu de bovenste parking van de Rhodienne is op de Wauterbos, en hij, als kleinste, mocht beslissen wie de aftrap van de wedstrijd mocht geven.

Den Braet (Pierre Michiels)

Voormalig keeper van voetbalclub De Hoek. Was een vrij goede keeper, en kreeg van Pikke voetbal (trainer van La Rhodienne) de bijnaam “Braet”, toen keeper van Club Brugge, omdat Pierre zowat de allures had van keeper Braet.

Foto: Luc Leemans

Foto: Luc Leemans

Dirk Vekeman (1960-2012)

Dirk Vekeman begon op 11-jarige leeftijd bij de jeugd van KFC Rhodienne te voetballen. Na nog geen drie jaar maakte hij de overstap naar de jeugdploegen van RSC Anderlecht. In vier jaar tijd werkte de doelman zich op naar het A-elftal. Op 5 mei 1979 (op 19-jarige leeftijd) maakte hij zijn debuut tegen KSV Waregem.

In zijn eerste seizoen verdween Vekeman in de schaduw van doelmannen Nico de Bree en Jacky Munaron. Vekeman kon enkel rekenen op een plaats op de bank.  Vekeman was Anderlecht-keeper tijdens de legendarische wedstrijden tegen Bayern München (waar toen J-M Pfaff in de goal stond).  Anderlecht won toen de UEFA-Cup.

In 1987 verliet de toen 27-jarige Vekeman de club. Anderlecht haalde toen in zijn plaats bij SK Beveren Filip De Wilde, die er wel in slaagde om eerste doelman te worden.

Vekeman kwam eerst terecht bij Racing Jet Bruxelles en een seizoen later bij het Brusselse RWDM. Op dat moment was Vekemans gewezen ploegmaat Hugo Broos daar trainer. Broos en Vekeman speelden tussen 1979 en 1983 samen bij Anderlecht. In 1989 ging Vekeman aan de slag bij FC Boom, waar hij meteen eerste doelman werd. Vekeman bleef meerdere seizoenen bij Boom en promoveerde in 1992 voor één seizoen naar eerste klasse.

Dirk overleed op 52-jarige leeftijd.

Jacky Ickx – voormalig F1-piloot

Vader Jacques Ickx woonde op Terkluizen op de grens met Eigenbrakel toen zoon Jacky geboren werd.  Jacky heeft er ook jarenlang gewoond, voor hij naar Monaco verhuisd is.  Jacky heeft 5 kinderen, waaronder Vanina, die ook nog in Rode woont.

Ickx won 8 F1-GP’s en was 2 keer vice-wereldkampioen F1, 6 keer Le Mans en 1 keer Parijs-Dakar.  Men noemt hem nog steeds “Monsieur Le Mans”.

Dakar 1983

Dakar

F1 Ferrari

Jacques en Robert Lelangue

Bekende renners en sportdirecteurs.

Bob Lelangue

John Lelangue

John Lelangue met Philippe Gilbert

Bob Lelangue in gesprek met J-M Leblanc TourDirecteur

Robert Lelangue met Eddy Mercxk

Monseigneur Devroede(1915-1989)

Geboren in 1915.  Ging naar de Wauterbos, en daarna naar het Collège Cardinal Mercier in Eigenbrakel.   Wat later ging hij naar het Belgisch Pauselijk College te Rome.  In 1949 werd hij rector van het Belgisch College in Rome en speelde jarenlang een belangrijke rol in het Vaticaan. In 1980 ging hij op rust.


De bijnaam “Begut”: Maree Begut had in de Nieuwstraat een linnenwinkel. Haar vader, die kerkmeester was, hield ervan om na de hoogmis stevig door te kaarten. In het vuur van het spel, waarbij hij zich als een duivel in een wijwatervat weerde, gebruikte hij frequent het woordje “begot”.
“Zoe ni zenne begot”, “na begot”, “erre begot”, … Door de pastoor, die hem hierop eens betrapte, werd hij erop gewezen dat hij kerkmeester was en in die functie de naam van God zeker niet ijdel mocht gebruiken. En Jefke Van Volsem wijzigde van dan af het “begot” in “begut”. Zijn dochter ging door het leven als Maree Begut en zijn kleinzoon als “Jef van Maree Begut”, onze latere Monseigneur Devroede.

Mathias Vergels

Bekend acteur en muzikant.

Zijn ouders hadden vroeger een bakkerij in de Dorpsstraat, waarboven Mathias nog steeds woont.

Kim Gevaert (ingeweken rodenaar)

Met stip op nr 1 uiteraard, wereldberoemd !

Ze won, samen met Elodie Ouedraogo, Olivia Borlée en Hanna Mariën op 22 augustus 2008 de Gouden Medaille 4 x 100m in 42.54” in Bejing.

Ze beëindigde haar fantastische carrière op de Memorial Van Damme op 5 september 2008, enkele weken pas na het behalen van de Gouden Medaille.

Christian de Vroom (1942-2018)

Na het behalen van zijn diploma als criminoloog aan de ULB, aangevuld met diploma’s in de criminalistiek en van de DEA (Drug Enforcement Administration- USA) trad hij in 1964 in dienst bij de gerechtelijke politie van Brussel en hij beëindigde er zijn carrière als Commissaris-Generaal in het jaar 2000.
Jarenlang was hij de baas van ‘Misdaad’, die de meest tragische gebeurtenissen heeft meegemaakt in ons land: de Dutroux-affaire, de Bende van Nijvel, de ontmanteling van de Frans-Amerikaanse drugsbende: the “French Connection”. Op het einde van zijn carrière stond hij ook in voor de uitvoering van de politiehervorming. Zijn ouders woonden op de Terheidestraat, en zijn vader Maurice was Adjunct-commissaris in Rode en later Inspecteur bij de gerechtelijke politie van Brussel. Maurice was ook een grote verzetsstrijder tijdens WO II, meervoudig gedecoreerd, kreeg hij ook het Oorlogskruis.

Luc Collin (1943)

Als Germanist doceerde Luc meer dan veertig jaar Nederlands en Engels aan het Sint-Pieterscollege te Ukkel. Als natuurvriend lag hij als voorzitter van Leefmilieu-Environnement R(h)ode aan de basis van het behoud van het Waterloosveld en de Kwadebeekvallei. Hij is regisseur, schrijver en vertaler van toneelstukken waar hij eigen creaties van maakt. In de jaren tachtig regisseerde hij bij de Boskanters en het Kinderuur in Rode. Daarnaast was hij ook actief in de Franse en Engelse toneelwereld.

Eind jaren tachtig begon hij als regisseur van KTV De Noordstar die KVS als podium had maar nu ook optreedt in de Boesdaalhoeve. Hij is er nu nog voorzitter van en is ook hoofdman van de aloude Rederijkerskamer De Lelie.

In 2000 mocht hij het Pro Arte juweel Vlaanderen-Nederland in ontvangst nemen op het stadhuis van Tienen. Hij werd afgevaardigd als Belgisch Adjudicator op het Wereldfestival Amateurtoneel in Halifax (Canada) en in Monaco. Op het Kasteel van Gembloux kreeg hij samen met Nand Buyl de “Medaille d'Or de la Renaissance Culturelle Européenne“ voor toneelverdiensten.


Maar het belangrijkste in zijn ogen blijft jongeren en volwassenen warm maken voor de mooie woordkunst en ze begeleiden in hun eerste stappen op het podium.

Anna -Maria Vogeleer (1817-1919)

Foto: Patrick de Vroom

De eerste honderdjarige in Rode : Anna-Maria Vogeleer (geboren in Lembeek, overleden in Rode). Anna trouwde in 1841 met Jan-Baptist Boulengier (1816-1900) uit Halle. Jan-Baptist was de zoon van een soldaat van Napoleon die Waterloo overleefde.

Leuk om te lezen dat in 1918 kippen nog kiekens waren...

Het koppel vestigde zich in Rode en startte een bedrijf van dakbedekking, vandaar haar toenaam “Marieke de pannendekker”. De viering van haar 100 jaar werd feestelijk gevierd in 1918, na de oorlog. Ze was ondertussen al 101 jaar oud !