De Jaskesclub

Feesten en ondersteunen

Tekst geschreven door: Alain Swaelens

Terugblik op een levendig initiatief in Rode.

Bron: Jan De Gelas


Voor het ter beschikking stellen van zoveel foto’s: dank aan Mimi, de weduwe van Jan De Gelas, duiveltje doe-al van o.a. de Jaskesclub en voormalig financieel directeur van Intermills en Novarode.  Een bijzonder geliefd en rustig man, die altijd voor iedereen klaarstond.

Jaske

Zeventig jaar lang is de Jaskesclub een begrip geweest in Rode en omgeving.

De Jaskesclub werd gesticht in 1936 door Jean Degreef “Jaske”.  Hij baatte een café uit op de Terheydestraat. Jaske speelde ook voetbal bij de Forestoise (Eerste Divisie). De fanclub noemde “Moedig Vooruit”.  Er werd tevens een wielerwedstrijd georganiseerd ten voordele van rodenaar Jean Engels “de Krol”, die ook Luik-Bastenaken-Luik in 1945 had gewonnen, en in 1948 de eerste Belgische gele-truidrager was in de Ronde van Frankrijk na de oorlog. De wielerkoers kreeg de naam “Grote Prijs Jaskesclub”.

Café Jaskesclub Jaren 50 - foto: Christian Nekkebroeck
Café Jaskesclub Jaren 50 - foto: Christian Nekkebroeck
Café Jaskesclub - foto: Christian Nekkebroeck
Café Jaskesclub - foto: Christian Nekkebroeck

Vooral de Kinderspelen (op het kaatsveld van de Balle d’Or achter de Kerk van De Hoek), maar ook de pensenkermis en mosselkermis waren enorm populair.


De Kinderspelen werden vanaf 1974 tot 2003 georganiseerd.  De kinderen werden ingedeeld per leeftijdscategorie en moesten verschillende behendigheidsproeven uitvoeren op het kaatsveld.  Allen gingen met een heleboel speelgoed naar huis.  Het eerste jaar waren er 30 kinderen, daarna liep het op tot 253!  Met dank aan de vele gulle sponsors!

Kinderspelen 30 jaar 2003 laatste editie
Kinderspelen 30 jaar groepje kinderen 1
Kinderspelen 30 jaaar groepje kinderen 2
Kinderspelen 30 jaar groep kinderen
Kinderspelen 30 jaar hotdogs

Kinderspelen  laatste editie (30 jaar)

Kinderspelen 250 deelnemers 2
Kinderspelen 2.jp
Kinderspelen prijzen
Kinderspelen met de Burgemeetser van Samson en Gert
Kinderspelen 3 bis2
Flessenvullen

Kinderspelen  varia

De pensenkermis en de mosselkermis werden eerst georganiseerd in het café “de Jaskesclub” op de Terheydestraat.  De pensen en speciale schotel “plat special” werden gemaakt door Michel “van den EKLA”, die zijn drankenzaak had schuinover de Jaskesclub.  Na slechts enkele jaren werd ook de garage van “de Gos” ernaast gebruikt, maar dat volstond op termijn ook niet om alle gasten te kunnen bedienen, en in de jaren ’80 werd uitgeweken naar de parochiezaal achter de kerk van De Hoek.

60-jaar jubileum Jaskesclub

Gognio concert 60-jaar jubileum

Kinderen 60-jaar jubileum

Adèle Panneels

Mariette van Diest was de drijvende kracht in de keuken en ook alom aanwezig...

Het overgrote deel van de inkomsten van de Jaskesclub werd geschonken aan diverse verenigingen (meer dan 125 000€ tussen 1948 en 2006), o.a. aan het Kinderuur, de Boskanters en het Rode Kruis Rode. 


De meeste bekende uitbaatster (voor de ouderen onder ons) was zeker Adèle Panneels “Ando”.

Mariette van Diest 1924-2018

2006 was het einde van de Jaskesclub, na zeventig jaar.  Hoofdoorzaak was de oudere leeftijd van de actieve leden, die reeds over de 70 waren.