Wielertoeristenclub (WTC) De Hoek

Bijna 50 jaar fietsplezier

Tekst geschreven door: Guy Stoffels

Korte geschiedenis van de wielertoeristenclub van Sint-Genesius-Rode.

Bronnen:

  • Eigen informatie van de redacteur
  • Archief WTC De Hoek met dank aan: Marc Hindrijckx

1981: De deelnemers aan de Ronde van Tenerife

We schrijven 1973. Eddy Merckx blijft de grote overwinningen aan elkaar rijgen. Eddy begeestert de hele natie. De tijdsgeest van toen werd een paar jaar geleden prachtig weergegeven in de film ‘Allez Eddy’ waarin ook Rodenaar Mathias Vergels een rol vertolkt. In het straatbeeld ziet men jongetjes koersen in wereldkampioenentruitjes en koerspetjes van Molteni. De winkel van onze plaatselijke fietsenmaker Jules Meert Boelpaep (in de volksmond: Jules Mokt Bucht) op de Lindestraat floreert.

 

In het wielergekke België grijpen ook volwassen mannen meer en meer naar de koersfiets. Dit past bovendien in de tendens naar een gezonder leven. De wielertoeristenclubs rijzen als paddenstoelen uit de grond.

 

Zo ook in Sint-Genesius-Rode. In café ‘De Witte’ in Ten Broek ontstond de wielertoeristenclub ‘Rode Sportief’. Vrij snel kwam er een ‘aftakking’ die z’n uitvalsbasis had in De Hoek in café Balle d'or naast de kerk.

1973: Rode Sportief, de club waaruit WTC De Hoek ontstond

Voorzitter werd Henri ‘Stella’ Steenhouwer, secretaris Julien ‘Maneke’ Sergeys.

 

Andere stichtende leden waren: Michel Corridor, Eddy Demunter, Michel Holderbeke, Roger Van Rossum, Norbert Hindryckx, Paul Van Keerberghen, Gustaaf Vannerom, Willy Azare, Georges Van Loo en Jos Devillé.

 

De club kende een hoge vlucht en had rond 1980 zo’n 200 leden.

 

In al die jaren werden er heel wat clubuitstappen georganiseerd. Zo werden ongeveer alle grote Franse cols, Vogezen, Alpen, Pyreneeën en de Dolomieten in Italië meerdere malen beklommen. Ook klassiekers als de Ronde van Vlaanderen, Gent-Wevelgem, de Waalse pijl, Luik-Bastenaken-Luik en zelfs Milaan-San-Remo staan op het palmares van menig clublid.

1979: Milaan-San-Remo

In augustus 1981 was de club zelfs een pionier door als eerste een snikhete Ronde van Tenerife met als orgelpunt de beklimming van de Pico Del Teide af te haspelen. Zij effenden als het ware het pad voor wielergrootheden als Wout van Aert en Greg Van Avermaet die daar tegenwoordig op hoogtestage trekken.

De club nam ook zeer actief deel aan het verenigingsleven in Rode. Gedurende jaren was hun ‘stand’ op de jaarmarkt een grote trekpleister. Begin jaren tachtig werd de befaamde varkenskoers georganiseerd. Gedurende enkele jaren was er ook een heuse klimtijdrit voor wielertoeristen in de Lindestraat met vertrek aan bakkerij Blondeel en aankomst aan de winkel van clublid Louis ‘De Visboer’ Deryck.

 

De club stond in 1981 mee aan de wieg van De Gordel, een organisatie die de club al gauw oversteeg.

 

1983: Christian en Eddy aan de inschrijvingstafel van De Gordel met Rik Van Looy

Anno 2021 bestaat WTC De Hoek nog steeds. Op de drempel van hun vijftigjarig bestaan telt de club nog steeds zo ’n honderdtal leden. De fietsende leden zijn opgedeeld in 5 groepen zodat iedereen z’n ‘meug’ vindt qua kilometers en snelheid.

2020: Groepsfoto aan de garage van sponsor Ollivier

De belangrijkste factor om het al bijna vijftig jaar vol te houden is de grote vriendschap en gemoedelijke sfeer die onder de clubleden heerst.

 

Het clubbestuur is in al die jaren ook zeer stabiel gebleven. Na onze eerste voorzitter Henri Steenhouwer werd de club achtereenvolgens geleid door Paul Van Keerberghen en Christian Nekkebroeck. Deze werden op hun beurt opgevolgd door Emile Vercammen die het voorzitterschap intussen al 15 jaar waarneemt.

 

Door de coronapandemie kreeg het fietsen weer een enorme boost. Wij hopen dat deze trend zich verder doorzet en zal zorgen voor nieuwe clubleden. Wie graag fietst en eens wil proeven van de clubsfeer is meer dan welkom en kan zonder verplichtingen een aantal keer komen meefietsen.

 

Op deze manier fietst onze club, met een zeer rijke geschiedenis, naar een stralende toekomst!

 

Meer info vind je op de website van de club: www.wtcdehoek.be