De Auto - Motorclub Rode (AMCR)

Rode op wielen

Tekst geschreven door: Christian Nekkebroeck

Korte geschiedenis van de club.

Met dank aan José en François Swaelens en aan Jos Van Impe, auteur van verschillende motor uitgaven (zie bronnen).

Bronnen:

  • José en François Swaelens
  • Jos Van Impe (link)
  • Weetjes van de auteur als geboren en getogen rodenaar.

Foto: J. en F. Swaelens – in 2021 kunstmatig gekleurd

AMCR Competitie team

1 (Hallenaar?) Berre 2 Michel Vynckier 3 Gaston Winckel 4 Roger Wouters 5 Claude Vanstenaegen 6 Voorzitter Ernest Swalens 7 ? 8 Lorge 9 Fernand Detry 10 Roger Hoste 11 ? 12 André Moonens 13 Dolf Swaelens 14 Susse Paridaens 15 Florius Clément 16 Julien Bosmans 17 François Minne 18 Nicole Vanstenaegen 19 Pascal Koob 20 André Vynckier 21 ? 22 Willy Wouters 23 Jean-Pierre Vancutsem 24 Vader Julien Bosmans

Foto: J. en F. Swaelens

AMCR (Auto - Motorclub Rode) was rond de jaren ’50 een belangrijke vereniging in Rode. Een aantal rodenaars die zich toen al een voertuig konden permitteren, werden lid van de club, en trokken er samen op uit. AMCR telde toen een 300 leden. De voorzitter was Ernest (Nezze) Swalens (1917-1974), een huisschilder met een verf en behang winkel op het Koningsplein. In 1956 bestond de club al 25 jaar en kreeg de titel van Koninklijke AMCR.

Voorzitter Nezze Swalens, zelf een motorfreak, organiseerde moto-crossen in onze streek. Op de 1ste mei was er een crosswedstrijd en in de winter een trialwedstrijd. Dit gebeurde in Dworp op de Solheide op het zogenaamde Grizzly-parcours. Verder waren er nog wedstrijden op de Elsemheide in Alsemberg, in het park Schaveys en in de golfwijk in Rode.

In de topjaren waren er om en bij de 7000 toeschouwers. AMCR kreeg ook de naam van Tenbroek Team, omdat hun clublokaal gevestigd was in een Tenbroeks café “bij Marinus”. Nezze was 25 jaar Voorzitter en de werkende kracht van AMCR, na zijn overlijden, hij was slechts 57 jaar oud, ging de club zeer snel teloor.

Voorzitter Ernest Swalens (rechts op de foto)

Bron: Van Impe

De Rudder (1911-1946), bijnaam “Grizzly”, waarschijnlijk de populairste, was ooit Belgisch Kampioen en verongelukte aan de kust tijdens een oefentocht.

De lijkstoet in Elsene werd geopend door een 50-tal motorrijders. Vooraan reed zijn vriend Jacques Ickx, rechts op de foto en vader van Jacky en links Edmond Jossart, zijn medewerker in zijn garage voor motoren.

Vóór WO II

Krantenknisel uit  1957

Bron: Van Impe

Cyriel Delanoye was lid van het eerste uur.

Cyriel Delanoye met zijn twee dochters Jeanne en Maria rond 1935

Foto: Christian Nekkebroeck

AMCR uitstap rond 1935 - Foto: Christian Nekkebroeck

AMCR uitstap rond 1932 met Grizzly helemaal links  - Foto: Christian Nekkebroeck

Foto: J. en F. Swaelens

Na WO II

Warre Dewandeler hier op zijn Hulsmann (1958) was lid en ook lid van de Vespaclub.
F
oto: J. en F. Swaelens

Brommerteam: Romain Libert (38), Marcel Mommens (39), Jozef Deconinck (40), Julien Bosmans (37).

Golfomloop (Rode,1968), met o.a. Gaston Rahier (500 cc classe)

Foto: Chrisitian Nekkebroeck

Brommercross in Merkem: Julien Bosmans, Voorzitter Swaelens, Marcel Mommens met zijn zoon, Julien Dekoninck, Romain Libert.

Marcel Mommens, André Huysmans, Maurice en Roger Hoste (vader en zoon), José Peetroons, Romain Libert, Joseph Deconinck, Julien Bosmans, Robert “Berre” Liebert, trainden regelmatig in de Rodense velden.

Jacky Ickx, die toen aan de Priorijlaan woonde op de grens met Eigenbrakel, en Roger Decoster uit Ukkel (verschillende keren wereldkampioen en een van de beste crossers ooit) kwamen zich regelmatig “meten” met onze rodenaren. Jacky reed met een Zundapp, nog te zien op de expo Merckx-Ickx op de Heysel in 2015. Later stapte hij over naar de Formule 1, en won ook de 24 u van Le Mans. 

Berre Liebert (1944-2019), die een grondverzet bedrijf had op de Terheydestraat waar de cinema Roxy stond, was volgens kenners een uitstekende crosser die niet moest onderdoen voor een Roger Decoster. Tenbroek Team is ook door gebrek aan financiële middelen ten onder gegaan, het was een mooie jongensdroom.

Berre Liebert

Vlnr: Daniel Thibaut, Jean Robert (broer van kampioen Joël), Claude Vanstenaegen, Claude Tonneaux, André Piron, Jacky Lambois, Michel Decorte.

Foto: J. en F. Swaelens – in 2021 kunsmatig gekleurd

Claude Van Steenlagen  (1940-2016), eveneens AMCR lid, werd meerdere keren Belgisch kampioen Trial. Op de gekleurde foto ziet men hem met het Belgium Team, tijdens een 6-daagse in Duitsland.