Wijk boesdael

Beter bekend als wijk Toekomstlaan

Met dank aan Marcel Hals voor de foto’s en weetjes

(1970) zicht vanaf de Groenlaan op het tracé van de Sterrenlaan, Lindekensweg en Karekietlaan. Foto: Marcel Hals

Na WOII (+/- 1950) werden de landbouwgronden van de Boesdaelhoeve verkaveld. De Lindekensweg die de verbinding maakte tussen het centrum van Rode en de hoeves Krechtenbroek, Boesdael, en de Galgstraat*/ Rodestraat naar ’t Holleken werd op verschillende plaatsen doorkruist door de nieuw aangelegde asfaltlanen waarvan de Toekomstlaan de “hoofdlaan” was. In de volksmond werd dan meestal wijk van “Toekomstlaan” gebruikt. Het werd een succesvolle verkaveling met een residentiele look, voor de pendelaars naar Brussel niet te ver van het station. De lanen werden vernoemd naar inheemse vogels.

Zicht op de bouw van de eerste woningen op de Karekietlaan (1970). Op de achtergrond, zie je de nieuwe woningen van de Toekomstlaan. Foto: Marcel Hals.

Richting Alsemberg (en op grondgebied Alsemberg) werd ook de wijk Ingendael verkaveld. De Kasteellaan doorkruiste ook de Lindekensweg die oorspronkelijk uitgaf aan het kruispunt met de Termeulen en Stationsstraat. De strook kasseien zijn nog zichtbaar tussen de muur van het Hof Ingendael en de achterkant van de woningen gelegen aan de Stationsstraat.


*De Galg stond op grondgebied Alsemberg, op de plaats waar de drie gemeenten samenkomen (Alsemberg, Linkebeek, Rode). De galg werd tot in de latere middeleeuwen gebruikt door de drie gemeenten.