Vespa club Rode

Rode op wielen

Tekst geschreven door: Christian Nekkebroeck

Korte geschiedenis van de club.

Bronnen:

  • Met dank aan Joelle Deveen en Danielle Dewandeleer voor de weetjes en de foto's.

Vespa uitstap met links Julien Deveen met achteraan zijn echtgenote Florentine

Vanaf eind jaren ‘50 was de Vespa ook populair in Rode. Er werd een club opgericht, of eerder een vriendenclubje, waarvan Julien coiffeur (Devillé 1933-2004) de Voorzitter was. Julien facteur (Deveen) en Warre Dewandeleer waren de belangrijkste bestuursleden.

Ze reden toen met hun Vespa naar de kust en de Ardennen, toch wel een avontuur met zo’n licht brommertje. Dorst hebben ze niet geleden, ze bleven op tijd staan aan een café om het moteurke van de Vespa te laten afkoelen.

Julien coiffeur zijn specialiteit was “coupe au rasoir” achteraf bewerkt met veel haarlak, was toen mode. Julien beweerde dat er geen haar op uw hoofd zou bewegen, zelfs al reed je tegen 100 km per uur met je Vespa de Lindenberg af.

Julien Deveen met achteraan in matrozenpak zijn schoonbroer Henri Deras. Deze foto werd genomen aan het zijstraatje van het Gemeentehuis waar destijds (op de achtergrond) een Kapel stond.

De Vespa (Wesp in het nederlands), een creatie van Enrico Piaggio (Italië), was zo’n succes dat een assemblage eenheid werd opgericht in Jette voor de verdeling in de Benelux. Enkele Rodenaren werkten mee aan de assemblage bij MISA in Jette.

Niet alleen Sophia Loren reed met een Vespa, ook de meisjes uit Rode, hieronder Jeanne, echtgenote van Warre Dewandeleer met hun dochter Lydie (werd later de uitbaatster van BO Fashion herenkledij in de Fonteinstraat).

Jeanne

Lydie

Warre Dewandeleer

Vespa ontwierp ook verschillende modellen, hierbij een foto uit 2020 in Wenduine (dat in het teken stond van de 60thies): BV Michel Van den Brande van bedrijf Kontrimo in een speciale Vespa versie.

Foto: Christian Nekkebroeck