Ontspanningscentrum van Verkeerswezen (O.C.V.) Marcel Malderez

Er was eens ontspanning en vriendschap

Tekst geschreven door: Eddy Vannerom

Een glijbaan, een schommel, een klimrek... alles door de natuur overwoekerd. Gebroken ruiten in het restaurant, een leeg zwembad beklad met graffiti... deze zijn de stille getuigen van een eens zo’n bloeiend actief recreatiedomein.

Bronnen:

  • Dumarey Alexander, “Permanent gesloten: ontspanningscentrum Marcel Malderez in Sint-Genesius-Rode”, VRT nieuws 14 augustus 2018
  • Zwart-wit foto's bewaard door https://www.amsab.be
  • Fotogalerij en filmpje van Eddy Vannerom

Miniatuurgolfterrein rond 1976- Foto: collectie Amsab-ISG

In 1958 opent de overheid aan de Trilpopulierenlaan een ontspanningscentrum genoemd Marcel Malderez, naar de toenmalige secretaris-generaal van het Ministerie van Verkeerswezen en van Regie van telefonie en telegrafie.

Ambtenaren van Verkeerswezen en RTT kunnen zich aan een voordeeltarief ontspannen. Een baantje trekken in het openluchtzwembad, een tennisbal slaan, de minigolf baantjes verkennen of onder vrienden een wedstrijdje petanque spelen.

Petankspelterrein in de jaren 1970- Foto: collectie Amsab-ISG

Interieur van het clubhuis in de jaren 1970 - Foto: collectie Amsab-ISG

Zwembad en terras van het clubhuis rond 1973 - Foto: collectie Amsab-ISG

‘s Middags zit het restaurant afgeladen vol. Reserveren voor het dagmenu is de boodschap. Achteraf kan je van op een terrasje je kleinsten gade slaan die in de speeltuin wilde avonturen beleven. Een partijtje bowling is de afsluiter van de dag.

Eind de jaren 90 maakt het centrum veel verlies en wordt er nauwelijks nog in de infrastructuur geïnvesteerd. In 2001 krijgt de technische installatie van het zwembad een update maar door besparingen sluit het domein nog datzelfde jaar de deuren.


In 2015 figureert het zwembad in de film “Le tout nouveau testament” van Jaco Van Dormael.

Vandaag ligt het leegstaand door vandalisme geteisterd centrum in handen van het departement Economie, Wetenschap en Innovatie van de Vlaamse overheid. Het nabijgelegen Von Karmann-instituut heeft het terrein in bruikleen gekregen. Zij geven de oude feestzaal een nieuwe bestemming. De rest van het domein blijft er verloederd bijliggen.

Staat van de site in 2020 - Foto: Eddy Vannerom

Video van het Ontspanningscentrum van Verkeerswezen

Door Eddy Vannerom - 2020