Spel zonder grenzen

Ontspannen tot en met

Tekst geschreven door: Christian Nekkebroeck

Bron: weetjes van Steve Demunter, Marcel Hals, Alain Panneels, Robert Sterckx

Foto: Steve Demunter

“Jeux sans frontières” bestond al een viertal jaar alvorens Vlaanderen zich kandidaat stelde om ook deel te nemen aan dit TV-spelprogramma (1969). Het ging om een wedstrijd waarin inwoners van Europese steden het tegen elkaar moesten opnemen onder de vorm van behendigheidsproeven: klimmen op balken/ladders bezet met bruin zeep, zwempartijen met verschillende obstakels, fietsen op balken, hindernissen parcours... Een arm of been breken kwam regelmatig voor. Voor de BRT (nu de VRT), werd “Spel zonder Grenzen” gepresenteerd door de toen populaire presentator Mike Verdrengh (werd later baas van VTM). Op korte tijd werd het een succesvolle uitzending, de grote steden en zeker de badsteden waren kandidaat om deel te nemen: gratis publiciteit! Dat onze gemeente werd geselecteerd om deel te nemen was geen verrassing. Jef Savenberg (broer van Willem en vader van ex-Clouseau’er Bob) was zaakvoerder van een reclameagentschap die de promotie verzorgde van Spel zonder Grenzen.

De Belgische ploegen scoorden in het algemeen zeer slecht en eindigden meestal… laatste. Er werd trouwens mee gelachen door de concurrentie. Om dit te voorkomen had Rode een doorgedreven selectie georganiseerd: de sportverenigingen moesten kandidaten afvaardigen en daaruit werden de beste weerhouden. De geselecteerden gingen dan trainen o.l.v. de coachen Jef Oscé en Jos Demol (turnleraar in Sint-Victor).

Op 3 september 1980 had de wedstrijd plaats in Coburg (D), tal van Rodenaars reisden mee om te supporteren.

Foto: Steve Demunter

Bovenaan: Jef Oscé, Lies Vandenplas, Daniel Cahen, Eddy Demunter, Jean-Jacques Engels, Jan Liebeer.

Midden rij : Luc Mommaert, Robert Sterckx, Johan Struelens , Danny Wauters.

Onderaan: An Mosselmans, Hilde Oscé, Beatrice Van Lancker, Annie Wouters.

Foto: Steve Demunter

Onze lokale bierhandelaar, Henri (Stella) Steenhouwer zorgde voor een sponsor: Stella Artois.

Omdat de hoofdsponsor van Coburg ook een brouwerij was (Coburg pils) was er een compatibiliteitsprobleem.  Elke deelnemende stad kreeg een stand op het Marktplein, maar Rode werd verbannen naar een zijstraat. 

Foto: Steve Demunter

Maar geen zorg, Rode had een extra troef: “Maaneke”* verkleed als rijke Arabier nodigde hij, met zijn Rodense- Duitse tongval “Kommen zi eine Stella zuijfen”, de passanten uit naar de stand van Rode. Hij plakte tussendoor ook pijltjes op de grond richting “Stella”.  De pers stond wel aan onze kant, ze vonden het nogal grof dat Rode werd verbannen naar een zijstraat.

Willy Vanderdeelen (Chopper) en Roger Mosselmans laten de buitenlandse concurrentie kennismaken met de Stella

Foto: Steve Demunter

Een flik uit Rode maakt kennis met een flik uit Coburg!

* Maaneke, toenaam van de populaire politieagent Julien Sergeys (zie rubriek Bekende Rodenaren)

Foto: Steve Demunter

Finaal eindigde Annecy (F) als eerste, Rode werd vijfde (op 8 deelnemers). 

   

Op de foto hieronder staan de geselecteerden, waarvan er ondertussen al enkele overleden zijn.

Foto: Steve Demunter

Voltalige ploeg met reserve. De reserveploeg was samengesteld uit: Anne-Marie Vanholst, Véronique Ramaekers, Christine Briers, Johan Cooman en Stefan Godeau.

Schepen van Sport Herman Wauters en Julien Sergeys omringen de ploeg.

Foto: Steve Demunter

Door het groot succes van Spel zonder grenzen ontstond er achteraf nog een “lokale” versie: een strijd tussen de zes faciliteitengemeenten. De coördinator en trainer van de Rodense ploeg was Alain Panneels.

De jury bestond eveneens uit twee Rodenaren: Johnny Stapels (zoon van Transportbedrijf op de Molenweg) en Marcel Hals (voorzitter van de Sint-Genesius Turngroep). Dit nochtans succesvolle initiatief werd na zes jaar afgevoerd.

Céline Algoet-Van de Weyer, toen Burgemeester was er ook bij.

Foto: Steve Demunter

Foto: Steve Demunter

Foto: Steve Demunter

Beeld: Steve Demunter

Deelnemer Eddy Demunter (“Dizze”, gewezen penningmeester van de wielertoeristen en bestuurder bij de voetbalploeg VC de Hoek) ontving destijds deze opname op CD van Koen Wauters tgv een VRT uitzending “de Jaren Stillekes”.