Gognio Brass

Kopermuziek in Rode

Tekst geschreven door: Alain Swaelens

Korte geschiedenis van de club.

Bron:

  • Eddy Vanhaelen

De groep in 1987. Foto: Gerrit

Kenmerken van de band

Dirigent

Freddy Spiegeleer

Cornets

Peter Savenberg, Piet Vansintjan, Chantal Voets  en Wim Stas

Flugel

René Spiliers

Tenorhoorn

Eddy Vanhaelen

Trombones

Dirk Van Leuven, John Fallas, Eddy Vanmulder

Euphoniums 

Luc Bergmans, Bart Vandercruys

Basstuba

Pascal Deveen

Slagwerk

Freddy Vanderlinden

Begin 1981 werd het Koperensemble GOGNIO BRASS opgericht onder impuls van Freddy Spiegeleer, Eddy Vanhaelen en enkele enthousiaste muzikanten.

Slechts twee jaar later werd dit Koperensemble reeds Kampioen van België bij de Kopermuziekensembles.


Ze werden overal in België gevraagd. In het Parochiehuis en het Cultuurcentrum Wauterbos speelden ze steevast voor volle zalen (galaconcerten, aperitiefconcerten, op allerlei evenementen, enz ...).  Dankzij hun uitgebreid repertoire (van Klassiek - naar Pop repertoire) waren ze enorm populair.


In 1987 werd hun LP “Brass Sequence” opgenomen.

Pochette van de LP in 1987 opgenomen.

De LP werd voorgesteld zowel bij de BRT als de Nederlandse KRO. Zowel in Nederlandse muziekmagazines als in het Engelse “The British Bandsman” werd de LP met lovende woorden voorgesteld.  Er waren zelfs contacten met de USA.


Verschillende bandleden waagden zich ook aan solo-nummers.

Gognio Brass speelde bij een Aperitiefconcert in het Cultuur Centrum van Rode tevens als begeleidingsgroep voor de toen zeer bekende CHILDS BROTHERS uit het Verenigd Koninkrijk.

Sommige bandleden zoals Peter Savenberg (cornet-speler) hebben zelf eigen composities geschreven.

De naam “Gognio Brass” komt van het Griekse woord “gognio” dat “hoek” betekent, waar het Koperensemble hun repetities hielden.

Programma van het optreden van 5 april 1987

Anekdote

Een anekdote: Gognio Brass-leden hadden een arrangement gemaakt van John Miles’ “Music”.  Bepaalde passages uit de nog steeds wereldberoemde hit hadden speciale effecten nodig op orgel.  De jonge Kris Wauters (voor de Clouseau-tijd) wilde dit wel invullen, en samen met Gognio Brass optreden voor een aperitiefconcert.  Groot echter was de verbazing dat, toen ze hem het arrangement voorlegden, hij hen vertelde dat hij eigenlijk geen enkele noot kon lezen!  “Speel enkele keren de passage en ik zal daarna wel gepast invallen”, zoals gebeurde…